Illustraties wanden roltrap

In 2018 kreeg Astrid Brockhus de opdracht van de Kiltunnel om illustraties te ontwerpen voor de wanden van de roltrap. Deze verbindt Dordrecht met ’s-Gravendeel. Naast een autogedeelte is er een fietspad en een opgang met roltrap voor wie de steile klim naar boven niet wil maken. In 2018 is Astrid begonnen met ontwerpen en tekenen voor deze opdracht.


In 2018 kreeg Astrid Brockhus de opdracht van de Kiltunnel om illustraties te ontwerpen voor de wanden van de fietstunnels. Deze verbindt Dordrecht met ’s-Gravendeel. Naast een autogedeelte is er een fietspad en een opgang met roltrap voor wie de steile klim naar boven niet wil maken. In 2018 is Astrid begonnen met ontwerpen en tekenen voor deze opdracht.

Een ongebruikelijk canvas voor Astrid; het ontwerpen van twee verschillende illustraties van elk circa 35 meter land en 3,5 meter hoog. Een prachtige uitdaging waarmee ze met veel plezier en enthousiasme aan de slag is gegaan. Het gevoel dat de wand de gebruiker van de fietstunnel moet geven, is dat ze zich veilig en welkom voelen. Trost op hun mooie stad en de landelijke omgeving van de Hoeksche Waard. Iconische beelden uit de omgeving staan dan ook centraal bij de illustraties.

Het hoofdthema van de illustratie is: “WATER VERBINDT”.

Centraal staan Dordrecht, de Hoeksche Waard, de Nieuwe Biesbosch en de molens van Kinderdijk. Voor dit hele gebied speelt water een cruciale rol. Het Hollands Diep, de Dordtse Kil, de Nieuwe, Beneden en Boven Merwede alsmede de Noord, Lek, de Maas en het Wantij. Water is overal om ons heen. Over, op en onder het water door kan men elkaar ontmoeten, reizen naar werk of school en recreëren. De Kiltunnel vormt hierin een unieke schakel.

STAD

De Dordtse kant van de tunnel toont enkele monumenten en kenmerkende gebouwen uit de omgeving. De Grote Kerk, de bibliotheek en twee panden uit de Nieuwstraat geven Dordrecht weer. De gietijzeren vuurtoren uit 1883 van Strijensas en de watertorens uit ’s-Gravendeel en Heinenoord, staan voor de Hoeksche Waard. Dit zijn beeldbepalende bouwwerken uit deze streek.

LAND

Op de ‘s-Gravendeelse kant van de tunnel heeft de natuur de overhand. Het laat het polderlandschap zien waar deze streek zo bekend om is, met als hoogtepunt de Biesbosch. De molens van Kinderdijk, het monumentale bruggetje uit Strijensas en een boerderij uit Mookhoek zijn opgenomen in het landschap.

Dieren als de bevers, vossen, hazen, reeën maken deel uit van deze natuur. Vogels als de zeearenden, scholeksters, nonnetjes, grauwe ganzen, ijsvogeltjes en de ooievaars zijn in deze illustratie te ontdekken.

Deel dit verhaal
Illustraties op de wanden bij de roltrap